27 Mart 2013 Çarşamba

Vee Yemek Tarifleri Sezonunu Açalım

Bildiğiniz üzere aşçılık kursuna gidiyorum..Başlamam da çok komik oldu aslında. Ücretsiz halk eğitim kurslarının birinde kemana yazılmıştım arkadaş da bağlamaya. Sonra mesaj geldi bir kurs seçme hakkınız daha vardır diye. 3. bir yabancı dil düşündüm. Rusça, Arapça ya da İspanyolca gibi ama sadece Rusça için yer vardı ve o da evime çok çok uzaktı öyle olunca arkadaşın isteği üzerine kayıtların son günü hatta son saati pastacılık kursu için yola çıktık. Diyalog aynen şöyle:

Biz:         Merhaba biz pastacılık kursuna yazılmak istiyoruz.
Memur:  Hafta sonu mu olsun hafta içi ?
Biz:         Aaa hafta sonu da mı var ?
Memur:  Hafta sonu tek aşçılık varmış.
Biz:        Aaa aşçılık da mı varmış. Zaten pasta ikindin yenir. Günde 3 öğün yemek var ya.....

Gördüğünüz üzere pastacılık çırağı kursunu satıp hemen aşçılığa yöneldik. Ertesi gün de başladı. Ben diyordum arkadaşlara valla kuru fasülye pilav öğrenirsek ben gelmem diye ama cidden farklıymış.
İşin en güzel tarafı hocamız çok tatlı ve anlayışlı. Menü şeklinde gidiyoruz ve menüyü bize göre oluşturuyor. Mesela sırf ben istedim diye geçen hafta menüye ayva tatlısı, mantı ve höşmerim koydu. Nerdeyse ben oluşturdum menüyü ama karışan yok zaten. Herkes nasılsa herşeyi öğreneceğiz diye düşünüyor ama ben aceleci biri olunca.

İşin daha da güzel tarafı aşçılık kursu olsa da menülerimizde pasta, kurabiye ya da poğaça, börek tarzı şeyler kesinlikle oluyor. Bir gün tam yemek menüsü yaparsak ertesi gün pasta oluyor en az 5 çeşit kadar. Ve yanında değişik salatalar, ara sıcaklar da cabası.

İşin en en kötü tarafı ise kilolar. Elbette evde de çok yiyen biriyimdir ama o kadar çeşidi bir anda yemem ya da gündüz 4-5 çeşit yemek yemem yani..

Hocamız kimi zaman pastanelere gidip de tarifler de alıyor. Bu çok iyi oluyor. Konyalı olanlar bilir. Yürüyüş yolunda İstanbul Pastanesi var. Genelde her hafta oranın tariflerinden yapıyoruz ve orası favori yerlerimden biridir. Çok güzel poğaçalar ve küçük atıştırmalıklar öğrendik. Zamanla paylaşırım inşallah.

Eee bu kadar konuştuktan sonra açılışı çok çok basit nerdeyse herkesin bildiği bir tatlıyla yapmak istiyorum. Bunu babaannem hep yapardı ama hiç sevmezdim çünkü pekmezle tatlandırırdı ve rengi siyah olurdu..Tadı da çok ağır olurdu hani..Bu cidden hafif ve hoş oldu.

YUMURTALI UN HELVASI
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı su
1 su bardağı süt
2 yumurta
1 su bardağı şeker

Yapılışı: Tavaya yağı koyarak eritin. Sonra kısık ateşte unu iyice kavurun. Ama dikkat edin ne çiğsi olsun ne de yansın. Teflon tava kullanmanız iyi olur.
Sonra 1 yemek kaşığı su serpin. Karıştırın.
Ayrı bir kasede yumurtaları çırpın, üzerine süt ve şekeri ilave edin, karıştırın. 
Kavrulan una azar azar ilave edilerek un tavaya yapışmayacak kıvama gelene kadar karıştırılır.
Son olarak ocaktan alınır, kapağının altına gazete koyularak kapatılır ve 10 dk dinlendirilir.
Servise hazır.


Tavaya yapışmayacak derken tam olarak bunu kastetmiştim. Cıvıkken karıştıra karıştıra kıvamını alıyor, en son tavanız temize yakın olacak.


Dinlenmesi için bastırarak tabağa koydum Tavada da dinlenebilir.


Gördüğünüz üzere, kalıplarım =)


Annemin isteği üzerine nerdeyse tamamına yakını kelebekli oldu.


Misafire olduğu için hindistan cevizi de koydum.

NOTİsterseniz küçük veya büyük şekilli tabaktan kalıp gibi çıkarıp da servise sunabilirsiniz. Ben kurabiye gibi görünsün diye kalıp kullandım. Ayrıca hindistan cevizi isteğe bağlıdır.

Süsleme için ağız tadınıza göre antep ezmesi veya damla çikolata da ekleyebilirsiniz.

Ben sade tercih ediyorum. Şekersiz çayla iyi gidiyor, damağınızı övüp gidiyor =) Öneririm ^*^ 

Dip Not:Tariflerin hepsi denenmiştir ve kendi yaptıklarımdır. Fazlaca tarifim olmasına rağmen tekrar yapacağım zamana kadar beklemeniz lazım. Aşçılıktan sonra hepsini evde deneyip evdekilerin onayına sunuyorum. Bu evdeki aşamayı geçenlerden.^-^
Aslında evdekilerin de beğendiği yani onay aşamasını geçen daha bir sürü yemek var ama dediğim gibi fotoğrafsız pek paylaşmak istemiyorum.
Ama aşçılıkta öğrenip tekrar yapmama kararı aldıklarımı da fotoğrafsız olarak paylaşabilirim ilerleyen zamanlarda.
Birde fotoğraflı, fotoğrafsız beğendiğin her şeyi paylaş derseniz de yorumlarınızı bekliyorum. 










14 yorum:

  1. Fotoğraf olmasa da paylaşsan iyi olur sanki. Öğrenirdik yavaş yavaş.

    YanıtlaSil
  2. baya pratikmiş,bende bayılırım zaten un helvasına,şekil verme fikri de güzel ve şık olmuş,artık yapar yapar yeriz :)

    YanıtlaSil
  3. bıldıgın babaanne tarıfı ama sekıl werınce havalanıyor =)

    YanıtlaSil
  4. Hadi hayırlı olsun :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. hah haaaaa güldüm valla diyaloglara kilolara hepsine.
    :)
    helvayı not aldım.
    ne de güzel şekilli olmuş.
    tamam bi de kilolar için spora yazıl ama.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babam tarıflerı yapmamı yasakladı deep.
      aşçılık neyıne spor dururken dıyor =)
      bende okula bısıkletle gıtmeye basladım ^^

      Sil
    2. hah haaaaa.
      :))))
      bugün ben de bisiklet öyküsü yazmıştım.
      :)

      Sil
  6. hangi tip yazan?
    :)
    ya benim bi yazma tipim yok ki.
    kültür sanat deneme müzik şiir öykü filan yazıyorum ya.
    :)
    hımmm yani kopman mı gerekiyo ki.
    :)

    YanıtlaSil
  7. ya tip derken geniş kullandım zaten.
    mesela tiplemeler, günlük hayattan kesıtler denemelerin öykü denemeleri gibi her tarz
    bloggerları bırak profesyonelleri bile sewmem kı bloggerı kucumsemek ıcın demedım hanı =)
    kopmam gerekmıyor da cok sık yazıyorsun masallah bu sefer gırmıcem dıorum felan komık oluyor.
    İlk olarak Kore dısında ve kımı kozmetık cekılısı dısında okudugum blog olarak duygularınzı nelerdır efendım =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevindim işte, tenk yu.
      :)

      du sana şe sorayım.
      tanıdığım bütün koreliler sarımsak kokar taa uzaktan.
      orda da öle mi.
      :)
      bi de köpek yerken gördün mü onnarı.
      :)

      Sil
  8. rıca ederım ^-^
    sarımsak kokuyorlar
    ama korede gıttık ya bız korede ınsanlar degıl yollar caddeler arabalar kokuyor
    bızım her ogun cay ıcmemız gıbı her ogun cıg sarımsaktan yapılan tursu yıyolar.
    kımcı dıye paylastım ya onun yuzunden..hemen her yemekte de war sarımsak ama bız gıbı pişince kokusu kalmıor
    köpek yiyen yaşlılar war evet ama onlar da cok yaslılardı 80 üstü hanı eskıden sawas donemınde yokluk donemınde o degerlıymıs ya bır nevı gerı kafalılık ama genclerde hıc gormedım de tavuk ayagı yıyen kesım cogunlukta cok popı haha =)
    en cok da domuz etı+soju zaten.

    YanıtlaSil
  9. wow çok güzel olmuş elinize saglık :)

    YanıtlaSil

^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...