1 Ocak 2013 Salı

Nedir Bu Kültür Bursu? Nasıl Gidilir Kore'ye?

Daha önce yorum olarak birkaç arkadaş sormuştu. Ardından da bu konuyla alakalı birkaç da mail gelince en iyisi tam olarak açıklayayım dedim. 

                               2012 Kültür Bursu / 2012 Cultural Scholarship 


Kore Hükümeti, başarılı üniversite öğrencilerini Kore’ye davet ederek Kore kültürünü tanıtma fırsatı ile birlikte, iki ülkenin dostluk ilişkisinin gelismesini ve Kore Hükümetinin imajini artırmak için Kore Uluslararası Eğitim Merkezi’nin ev sahipliğinde 2012 Kültür Bursu verecektir. 

- Bursun süresi: 10 – 20 Temmuz 2012(10 gece 11 gün)
- Seçilecek kişi sayısı: 4 kisi(yedek 1 kişi,toplam 5 kişi)
- Başvuru şartı: İngilizce konuşabilen üniversite 2 ve 3. sınıf öğrencileri


* daha önce Kore’ye gitmemiş olanlar ve Korece bilenlere öncelik

İstenilen belgeler:
1) İngilizce referans mektubu
2) İngilizce özgeçmiş
3) Pasaport fotokopisi
4) İngilizce başarı belgesi(TOEFL gibi, varsa)
5) I love Korea, because... başlığıyla yazılacak İngilizce rapor(kısıtlama yok)

Seçme tarihleri:

1) İlan:6 Mart 2012
2) Belge teslimi: 6 Mart – 23 Mart
3) Belge inceleme : 23 Mart- 27 Mart
4) Mülakat: 29 Mart *(belge incelemede seçilen kişiler. İngilizce konuşmaları da test edilecek.)
5) Seçilenlerin duyurulması: 30 Mart

- Başvuru adresı: Elden teslim ya da posta ile 23 Mart saat 18:00a kadar gelen belgeler kabul edilecektir.


NOT: Bilgiler Kore Kültür Merkezi'nin sitesinden alıntıdır.Bir dahaki burs da muhtemelen aynı tarihlerde ilan edilir. Siteyi takip etmek gerekiyor. Başvurmayı düşünen arkadaşlar için mart ayından itibaren siteyi kontrol etmelerini öneririm.


Evet gelelim şimdi benim başvuru aşamama, mülakat ve sonrasına...

Bende istenilen belgeleri bir araya getirdim ve Ankara'ya yolladım. Ankara'da oturanları ve okuyanları daha şanslı olarak görüyorum çünkü gidip bire bir bilgi alma imkanları oluyor.
Belgeler ellerine ulaştıktan sonra belge incelemesi oluyor. Zaten ilk eleme de burda yapılıyor. Belge elemesini geçenler de mülakata çağrılıyordu. Toplamda 30- 35 kişi civarı başvuru olmuştu yanlış hatırlamıyorsam.
Belgeleri incelerken neye dikkat ettikleri konusunda kesin bir fikrim yok ama kompozisyona önem verdiklerini düşünüyorum. Çünkü diğerleri sıradan şeyler zaten. Benim bulunduğum şehirden bildiğim 4 kişi başvurmuştu. Tabi bu benim bildiğim, başka başvuranlar da olmuş olabilir. Sonrasında kültür merkezinden arayıp benim mülakata çağrıldığımı söylediler ve mülakat saati verdiler. Diğer arkadaşlara da belge elemesinden geçemediklerini söylemişler. Yani her halükarda size geri dönüş yapıyorlar.


                                                       Sırada mülakat var

Belge elemesini geçen diğer adaylarla beraber yeniden bir seçim süreci başlıyor. Mülakata çağrılan 15 kişi felandık. Benden öncekileri görmedim hiç. Mülakattan sonra, mülakata girmeyenlerin yanına gelmek yasak çünkü. Çok iyi hatırlıyorum mülakat perşembe günüydü. Ertesi gün de mülakat sonucunu bildireceklerdi. Yani o telefon ille de çalacaktı. Ya tebrikler seçildiniz diye ya da üzgünüz diyerekten...
Daha önce hiç bir şekilde mülakata gitmeyen biri olarak bende heyecanın yanında korku da vardı. Önce senin hakkında bilgi alıp neden gitmek istediğini soracaklar sonra da genel kültür soruyorlar demişlerdi. Genel kültürüm de pek zayıftır hani.
Her neyse benden önceki kişi mülakata girdi sıra tam bana gelmişti ki komisyondakiler ara verdi denildi.  Komisyon demişken kaç kişilerdi acaba? Onlar oturup soru soracak ben ayakta mı dikilecektim? Aranın bitmesi için bir 15 dakika kadar beklemem gerekecekti. O sırada sağ olsun bana destek olan hatta içinden sûre okuyup bana üfleyen bile arkadaşlarım vardı yanımda=)

Ve o da ne sıra bana mı geldi ne..

Yanımda görevli beni mülakatın yapıldığı salona kadar götürdü. İçeriye girerken sevimli 3 kişi gördüm karşımda. Korece merhaba diyerek girdim. Sonra bana bugün mülakat ingilizce olacak korece değil dediler. Ben de tamam dedim. Ve ilk soru geliyor:
Can you introduce yourself Korean? (Kendini korece olarak tanıtır mısın?)
Komik değil mi? Tam da mülakat ingilizce olacak demişlerken.Tanıtma faslından sonra ailemin başvurduğumdan haberleri olup olmadığını sordular.(Sanırım daha önce seçilenlerden biri ailesi istemiyor diye sonradan vazgeçmiş o yüzden baştan teyit ediyorlar haklı olarak) Sonrasında ise bölümümle ve neden Kore'ye gitmek istediğimle alakalı, gidersem eğer döndükten sonra Kore kültürünü etrafıma anlatır mıyım felan bu tarz kişisel sorulardı. Bunlardan sonra eğitim için Kore'yi düşünür müsün felan dediler, yüksek lisans imkanları var dediler. Bir de bu kadar başvuran varken neden seni seçelim felan dediler. Karşımda 3 kişi vardı. Genelde ortadaki kişi soruları soruyordu. Bir de bayan vardı. O da araya girip yazdığım kompozisyonla alakalı birşeyler sordu. Sanırım benim yazıp yazmadığımdan emin olmak içindi.
Aslında en korktuğum kısım mülakattı. Ne anlatcam ne söyleyeceğim ben diye endişelerim vardı. Ama hiç gerek yokmuş. Onlar sorularıyla yönlendiriyorlar zaten. Mülakat sırasında ve sonrasında iyi geçtiğini düşünüyordum hep. Sürekli gülümsüyorlardı. Ama Koreli bunlar sonuçta o kadar başvurmuşum, mülakata gelmişim, kızacak değiller ya, belki de kibarca olmadı diyecekler felan diye de bir taraftan da korkuyordum.
Topu topu saatler vardı açıklanmasına, ikinidinden daha sonra mülakata girdiğimi düşünürsek ertesi sabah açıklanacaktı.
Sonuç olarak ertesi gün beklenen telefon geldi ve seçildiğimi söylediler =)



NOT: Burs ya da gezi mi demeliyim artık, adı gibi tam manasıyla bir kültürel burstu. Sadece Seoul Busan gibi  büyük şehirler değil, köy hayatından köy kahvaltısına ve Yeosu Expo'ya varana kadar gittik. Tabi çeşitli ülkelerden gelen farklı insanlar da tanışma olanağı da bir artısı.

64 yorum:

  1. Aman Yarabbi! bu ne eziyet :)) seni tebrik ediyorum,nasıl bir azim bu :))
    sanırım ben en kolayı turist olarak gideyim :))

    YanıtlaSil
  2. heey bunu yazman ne güzel oldu.
    bi de herkese duyurmalı evet.
    :)

    YanıtlaSil
  3. Elbette en kolayı turist olarak gitmek. Bir bilete bakar.
    Ama böyle imkanlar varken de denemek gerek =)

    YanıtlaSil
  4. çok olmuş ciddeeenn teşekkürleeer senin siteye gelirler gugıl aramasından çok hoş olmuş azmin zaferiii:DD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah çıkar aramalarda. Çünkğ ben başvurmadan önce de bırılerını arıyordum soru sorcak yonlendırcek bulamamıstım o açıdan yardımcı olabilirim =)

      Sil
  5. Basvurular basladiginda size cok sorum olacak/

    YanıtlaSil
  6. nım nım nım darısı basımıza darısı basımıza dıyelım :DD:D:D: cok eglenmıssındır emnım cekdıgın bu stresı bolca atmıssındır orda senın adına cok sevındım :D

    YanıtlaSil
  7. slm bende koreye gidip egitimimi tamamlamak istiyorum.kültürünü çok merak ediyorum ve şuan işletme 2.sinif ögrecisiyim ne yazık ki dogrudürüst ne bir ingilizcem var nede korece ne yapmaliyim bilmiyorum calisirsam yaparmiyim onuda bılmiyorum acikças ve calismam gereken bir sürü sinavim var ooof!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu arada ben hanife ve yardimci olursaniz cok sevinirim dedigim gibi sadece orda egitim almak istiyorum

      Sil
  8. Eğitim almak istiyorum derken? Biraz daha açarsanız yardımcı olabılırım
    Yani dil eğitimi mi yoksa lisansı bitirdikten sonra yüksek lisans mı yokda yeniden lisans mı? Sadece eğitim derken ne eğitimi onu açıkla ben bılgılerı veriyim =)

    YanıtlaSil
  9. öncelikle tsk. ler her ikiside desek yani ben bu sene mezun olacam ve orda kendi bolumumden devam edebılırmiyim yada baska bır bolumden olabilır mi?

    YanıtlaSil
  10. Peki kendi imkanlarınızla mı okuyacaksınız yoksa bursa mı başvuracaksınız?
    Ben burs konuları cok arastırdığımdan kriterleri iyi biliyorum ve bir hayli zorlu ve rekabet gerektiren bir ortam..Not ortalamasının 2,64 üzeri olması gerek 4'lük sistemde.100'lük sistemde de 80 den yukarı şartı var. Bunun dışında başvuru belgelerinin tamamı İngilizce olrak doldurulduğu için en az orta hatta yuksek sevıyede ıngilizce bilmiyorsanız imkansıza yakın seçilmek. Ayrıyeten elınızde İngilizce veya Korece yeterliliğinize dair belge varsa bu ek puan sağlıyor. Bundan sonrası seçilmeye bakıyor. Seneye için yüksek lisans başvuruları başlamak üzere. Elçiliğin siitesini takip edin derim.

    Ama diğer ve kolay yol ise burssuz okumak. Yanı maddi durumunuz iyiyse istediğiniz üniversiteyi seçip kendi bölümünüzle alakalı veya alakasız bir yuksek lısans dalı secıp basvurunuzu yapıp harcı yatırıyorsunuz bu kadar basıt. Orda 1 yıl dıl eğitimi 2 yıl da master eğitimi toplamda 3 yıl eğitim görüyorsunuz. Tabi yeme içme kalacak yer ucak bıletı hepsını sız karsılayacaksınız.

    Eğer burs kazanırsanız da okul ve bölüm seçimini istediğinz gibi yaparsınız, uçak biletini okul gönderiyor ve aylık 900 dolar kadar burs veriyor. Dil eğitimi için geçen süreye de burs dahil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şuan lise 2 ye gidiyorum ama üniversiteyi korede okumak istiyorum.seninde dediğin gibi bursla fln gidebilirmiyim beni bu konuda biraz aydınlatırmısın?

      Sil
    2. Merhaba.
      Lisans bursuna basvurup universoteyi korede burslu okuyabilirsin.
      Bir yil da hazzirlik olmak uzere 5 yil boyunca tum ihtiyaclarini burs veren kurum karsilar..
      Ama aydinlat derken daha acik olur musun?
      Yani Korede ogrenci olmak mi yoksa bursu nasil kazanirim mi neyi soruorsun tam olarak? Biraz da kendini tanitrsan sevnrm.
      Tum sorularina cevap bulacaksin.(^_^)

      Sil
    3. Yani benim endişelerim çok yani nasıl kazanıcamı ve bunun için neler yapmam gerektiğini bilmiyorum. Korede okumamın sadece hayalimde kalmasını istemiyorum:( bu arada ben aleyna

      Sil
    4. Endileselenmkte haklisin cunlu cok zorlu bir surec....Ortalamn 80in ustunde mi? Oyleyse basvurabilirsin.ztn..Koreye merakli olman gerek. Ya ingilizce ya da korece bilmen gerek. Degilse imkansiza yakin..Ama hayalin gercek olur bence yeteri kadar istersen :)

      Sil
    5. Tekirdağda yaşıyorum.şuan lise 2. sınıf öğrencisiyim.derslerimde lise birde 70 lerdeydi lise 2nin birinci döneminde ise 90larda vede okadar çok istiyorumki orda okumayı koreyede merkalıyım ^_^:)

      Sil
    6. Ortalami dusurmemeye calis..Onunde iki yilin var. Dile yogunlas madem de ilgilisin.Koreceyi kendi imkanlarinla da internetten de ogrenebilirsin zaten. Kolay gelsin Aleyna ^-^

      Sil
    7. Koreceyi kendi imkanlarımla çok zor öğrenebilirim.vede sadece iyi ingilizce bilmem yetmezmı vede burs sınavlarına fln ne zamn giricem. orada dil eğitimi fln vermezlermı ? :( Sorularımla senide yordum ama kb :)

      Sil
  11. burslu olarak okumak istıyorum ama ingilizce ve korece konusunda hıc ıyı degilim ve calıskan bi oğrencı de deglim :(( ama calisirsam olur dime kurslara falan gitmeyi dusunuyorum ve buyuk bı azimle calısırsam olabilir mi?

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. simdi okuldaki derslerimin ortalamasini mi yuksek tutmam gerekiyor ben kapalıyım bu sorun olmaz dime bide bu son yılım yani mezun oluyorum onlısanstan ve oraya gıdersem bastan mi baslayacam yani istedigim bolumu mesela hukuk yada muhendislik gibi

      Sil
  13. Egitim danismani degilim, ya da profesyonel olarak bilgi veren biri de degilim.
    Ama direk istedigin bolume baslamak istersen lise not ortalaman seksenin ustundeyse onunla lisans icin de basvurabilirsin.
    Bunun disinda yuksek lisansta her bolumun alt dallari var onlardan birine basvurabilirsin ama yanlis hatrlamiyorsan yuksek lisansa en az 4 yillik bolum bitirmis ogrenciler basvurabilir.
    Ayrica musluman olan ulke tek Turkiye degil diger ulkelerden gelip de basortusuyle gayet guzel egitim gorenler var.

    YanıtlaSil
  14. ben ingilizce kursuna gidiyorum ama konusurken cok heyecanlanıyorum. ... burada senın yazdıklarını okurken bıle bunları bana sorsalar nasıl cevap vereceğim diye endişelendim. normalde ingilizcem iyi ama iş biriyle mülakata ya da sınav gibi eşylere gelince geriliyorum. ingilizce seviyesının cok cok mu iyi olması gerek ki acaba mesela heyecanı göz ardı ederlermı kı:(:( ben su an b1 sevıyesındeyım notlarda super ama işte konusmaya gelınce heyecan bozuyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok cok ıyı olması gerekmıyor ama iyinin biraz üstü gerekıyor..Sonucta heyecanını görüp anlayış gosterebilirler elbet.

      Sil
  15. Bu yaz mı gittin acaba :) Bizim okuldan hocalarım beni yollamak için girişimde bulundular ama babamla yaşadığım bi sorun yüzünden yüksek lisanstan bi arkadaşım gitti :) O Gangwon national'a gitti bizim fakülte ile ikili ilişki olduğundan ^^ Korece öğrenebildin mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu yaz gittim 10temmuz 20 Temmuz arasiydi ama birkac.gun erken vvardik bende o donemde daha dogrusu kazandgm donemde sornlar yasadm ama sonra ikna ettk hatta ucak biletini erteletp temmuz sonunda dondum. Gexi yazilarina bakarsan anlarsin.
      Korece ise Koreyle alakasiz bir.konu kendim ogreniyorum. Su an orta seviyenin ortasinda oldugumu dusunuyorum ve sinav icin hazirlaniyorum.
      Bu arada arkadasinin ortalamasi kacti ve hangi bolum elcilikten bagimsiz bireysel mi gitti acaba? Bemde ortalama konusuna biraz takigim da bende olmayinca _(≥▽≤)/

      Sil
  16. Benim başvuracağım programda 4 üzerinden 2.64 istiyorlardı benim not ortalaması 2.35'ti... Geçen yılki kültür bursunda şart yoktu sadece uçak biletini cebimizden vermek koşulu ile Gangwon nationalın kültür programına gidiliyordu.. Arkadaşım yüksek lisans devam ediyor benim okulumda ama doktoraya buraya gel demişler ona..

    Ortalama önemliymiş ben okurkan 5 kredilik proje derslerinin hocalarıyla çok sorun yaşadım o yüzden ortalamam çok fena. O yüzden bende yüksek lisansa başlayaıp yüksek lisans ortalamamı iyi tutup doktora için bu tip bir başvuruya hazırlanmak istedim. Benim okulum İstanbul Üniversitesi bu yılki KGSP'de elçiliğin kontenjanı kadar bizim okulunda kontenjanı vardı ama benim dışımda kimse başvurmadı. İstanbul Üniv.'nin Korede 5 üniversite ile protokolü var.

    Bahsettiğin ortalama ile Kgsp 'ye kabul edilebilirdin lisans öğrenimin bitmek üzereyse tabi. Ben hiç yüksek lisans yapmak isticemi düşünmemiştim :( O yüzden ortalamamı hiç önemsemeden bitirdim :(

    YanıtlaSil
  17. Çok şaşırdım ve kıskandım okulunuzun da KPSG kadar kontejanı olmasına
    Bızım kultur bursunda tek sart unıversıte 2. veya 3. sınıf öğrencısı olmaktı. Herşeyi onlar karşıladılar.
    ORtalamam tutuyor ama rekabet edecek kadar değil ama her halukarda seneye basvurmayı düşünüyorum Korece ve İngilizceyle açığı kapatırım diyorum.
    Kısmet..Doktora olur umarım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canım inşallah kısmetse doktora artık çünkü aksi takdirde bu ortalama ile gitmem imkansız. Okulun protokolleri var ama öğrenciler ilgisiz :( İnşallah dilediğin gibi açıklarını kapatır ve başvurursun.. Başarılar dilerim şimdiden ^^

      Sil
    2. Hmm ılgısız ogrencıler ıyı ıyı ınsallah elcılıge de ılgısız olurlar. Ikımız ıcın de FİGHTİNG o zaman =)

      Sil
  18. Merhaba, güzel ve biz meraklı Koreseverleri bu konuda aydınlatıcı bir yazı olmuş.
    İlk olarak ellerine sağlık diyorum. Ben bu yılki programa başvurdum, henüz sonuçlar falan açıklanmadı ancak şöyle bir durum söz konusu. Korece bilgim dizi ve filmlerde duyduğum birkaç kalıp sözden ibaret. :) Mülakata Korece bir soruyla başladıklarını söylemişsin. Devamında da Korece sorularla devam ettilerse, mülakata çağrılacak olsam bile katılmanın bir anlamı olmayacaktır. Bu yüzden merak ettim açıkçası. :)

    YanıtlaSil
  19. Merhaba
    Oncelikle guzel yorumunuz icin tesekkur ederim.
    Mulakata evet oyle basladilar ve herkese bunu sordular..Ama yuksek lisans bursunda bu seneki mulakatta sormamislar mesele kisiden kisiye gore degisebilir. Ve secilip secilmemeniz tek bu soruya bagli degil bu yuzden buna gore karar vermeyin..Bir diger nokta mulakat Korece degildi zaten Korece kendini tanitir misin dediler bir tek bunu da Ingilizce sordular.Secilip ama tanitamayan arkadaslar da varken ben ailemden mesleklerden ve Koreye gitmek istedigimden de bahsettim..Tam hobilerime gelmistim ki araya girip mulakatin Ingilizce oldugunu hatirlattilar..Ve son kisimlarinda Koreden gelen kalemligimi gorunce pat diye Turkce bile sordular.En onemli nokta NEDEN KORE ve NEDEN SEN sorularina cevap werebilmen. Adini yazmamissin ama mulakata cagrilirsin weya cagrilmazsin haber edersen memnun olurum..Konyadan da bu sene basvuran cok kisi war. Yol gostermek isterim her nerdensen bu facebook adresim mailim burda yer aliyor ama facebook a daha cok donerim..Iyi calismalar..Fiightinggg !!!
    https://www.facebook.com/serife.bilgic.3?ref=tn_tnmn

    YanıtlaSil
  20. heyy çok güzel bir heyecan olmuştur senin için çok şanslısın.. ama diğer arkadaşların dediği gibi çok meşakkatli bir yol en iyisi turist olarak gitmek sanırım..
    ama onun için de çoookkk çalışmam gerekiyor çokkkk gerçeği var ne yazık ki :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şansı yaratmak benimkısı herkesı karsıma alıp =)
      Ama evet turist olarak gitmek en iyisi zira son 10 gün de turisttim sadece.
      Herşeyi deneyimlemiş biri olarak en güzeli turla gidip heryeri gezmek sonra turdan ayrılıp bıreysel takılmak =)

      Sil
    2. ahh canım şu parayı kırayım bi mutlaka dediğini yapcamm :D

      Sil
  21. Merhaba ^^Öncelikle tebrik ederim.Gerçekten güzel bir deneyim yaşamışsınız.İstenilen belgelere baktım da sizin gittiğiniz zaman transkript önemli değilmişmiş sanırım.2013 'te de transkript istemişler .Bu yıl da transkripte göre bakacaklar sanırım :\ 80 olması gerekiyormuş galiba :\ Biraz moralim bozuldu açıkçası :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Yüzde 80 şartı olan yüksek lisans doktora ve lisans bursu için.
      Kültür bursunun amacı Kore'ye ilgi duyanlar içindi. Benim başvurduğum zaman transkript değil I LOVE KOREA WHY.... adı altında yazdığımız kompozisyon önemliydi. Eski yıllarda da geçen senelerde istenen belgeler aynıydı aslında. Ön elemeden sonra da belırleyıcı olan mulakattı zaten. Bu sene daha yayınlanmadı zaten. Tahmınım nısan ayında başvurular olur bence şansınızı deneyin.

      Sil
    2. Teşekkürler cevabınız için.2014 yılı için başvurular başladı.Evet başvuru şartlarında 80 ve üzeri olma şartı yok.Ben de belgelerimi tamamlamaya çalışıyorum. Bu yıl başvurmaya niyetliyim.^^ :)

      Sil
  22. Ben diş hekimliği okuyorum Türkiye'de bir devlet üniversitesinde, acaba uzmanlığı korede yapma şansım var mıdır ? Kime sorabileceğimi bilmiyorum bunu ama benim için çok önemli öğrenme imkanınız varsa bana iletirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  23. Merhaba bende gazi sosyoloji okuyorum hayatimda istedigim herseyin basinda kore var ama gidemeyecegim korkusuda bende gitmek istiyorum ama okulla anlasmasi yok kore kultur bursu icin bu gereklimi lutfen cevaplayin^^

    YanıtlaSil
  24. Merhaba sormak istediğim sorular var eğer yardımcı olursanız çok sevinirim bana ulaşabilir misiniz harmonyhalmeoni@gmail.com

    YanıtlaSil
  25. Bir konuda yardımınıza ihtiyacımız var. Şuana kadar hiç bir sonuç alamadık. Tam umudumuzu kaybedicez siz çıktınız karşımıza. Bize hiç kimse yardım etmedi, etmek istemedi, tersledi, dalga geçti. Gmail den size mesaj yazdım lütfen cevap verin. Siz bizim son şansımızsınız. Lütfen

    YanıtlaSil

^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...