13 Haziran 2017 Salı

2017 KGSP (Kore Hükümet Bursu) Güney Kore'de Yüksek Lisans Bursu

Uzun süredir araştırdığım, çabaladığım Kore Hükümet Bursu'nu sonunda kazandım. Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Sanırım bir hedef için çabalamak, uğraşmak hedefe ulaşmaktan daha heyecan verici :)

2014 yılında yedekler de seçilmişti ve toplamda 13 14 kişi gitmişti. 2016 yılında 6 elçilik 5 bireysel olmak üzere 11 kontenjan varken seçilenlerden bir kişinin gitmemesi sebebiyle 2017 yılında Türkiye'nin kontenjanı düşürüldü. Bu sene 5 elçilik 4 bireysel olmak üzere toplamda sadece 9 kişilik kontenjan verildi ve sadece 9 kişi seçildi.

Bursu Kazanabilmek için Nitelikler
*Anne ve baba yabancı ülke vatandaşı olacak. (Yani Kore vatandaşı olmayacak. Çifte vatandaşlıklar da kabul edilmiyor.)
*Başvuranların 1 Eylül 2017 itibariyle 40 yaş altında olması
*31 Ağustos 2017'den önce mezun olmuş ya da olabilecek olmak. Lisans ya da master diplomasına sahip olmak
*Lisans ya da yüksek lisans derecesini Kore'den alanlar başvuramaz.
*Daha önceden değişim öğrencisi olarak Kore'ye gidenler başvurabilir.
*Not ortalaması en az %80 olmalı. Yani 4 üzerinden 2,64, 4,3 üzerinden 2,80, 4,5 üzerinden 2,91, 5 üzerinden de en az 3,23 olmalı. (Ortalama şartını sağlamayanlar otomatik olarak elenecektir)
*Sağlığı yerinde olmalı.
*Daha önce bursu kazanıp vazgeçen kişiler başvuramaz.
*Korece veya İngilizce sertifikası olanlara öncelik verilecektir. (TOPIK, TOEFL, IELTS, TOEIC belgesi olanlara)
ek olarak elçilik yoluyla başvurursanız Sejong Kurslarından aldığınız belgeye de ek puan veriliyor.
*Fen bilimleri, mühendislik ve teknoloji bölümlerine öncelik verilecektir.
*Kore gazisi torunlarına değerlendirme sırasında aldıkları puanın %5 i kadar ek puan verilecektir.

Gerekli Belgeler
*1 adet başvuru formu (hepsi burs veren kurumun kore kültür merkezinin sitesinde mevcut)
*Kendinizi tanıtan form
*Çalışma planınız
* 2 adet tavsiye mektubu ( Üniversitedeki hocalarınızdan veya çalışıyorsanız eğer çalıştığınız yerdeki amirlerinizden alabilirsiniz.)
*Sağlık Formu
*Diplomanız veya mezun olacağınıza dair bir belge
*Transkript
*Doktoraya başvuruyorsanız eğer master diploması ve transkripti
*Sizin ve ailenizin Türk vatandaşı olduğuna dair belge. ( Bunun için sizin ve anne babanızın pasaportunu da yollayabilirsiniz. Ya da nüfus müdürlüğüne giderek ücretsiz olarak nüfus kayıt örneği alabilirsiniz. Daha sonra çevirisini yaptırmanız gerekebilir. )
*Varsa eğer İngilizce ve Korece sınav sonuçlarınız, basılmış makaleleriniz, ödülleriniz.

Tüm Başvuranlara Uyarılar
*Belgeler hiçbir şekilde geri verilmeyecektir.
*Farklı dilde olan belgelerin Korece ya da İngilizceye çevrimesi gerekiyor.
*Belgeleriniz orijinal olmalı ya da fotokopilerin noter onaylı ve apostilli olması gerekiyor.(Belgelerin geri verilmeyeceğini düşünürsek fotokopilerle başvurmak en mantıklısı)
*Eksik veya sahte belge gönderdiği tespit edilen aday olursa diskalifiye olacaktır.
*Akademik yeterliliğiniz hakkında referans olabilecek iki farklı kişi tarafından tavsiye mektupları belirlenen formatta yazılmalıdır.
*Tavsiye mektupları kapalı zarf içinde imzalı(ek olarak kaşe veya mühür olsa da iyi olur) olarak teslim edilmelidir. Açık zarflar, mührü kırılmış mektuplar kabul edilmeyecektir.
*Dil sertifikası varsa eğer süresi geçmemiş olmalıdır.
*Elçilik yoluyla başvuruda  1 orijinal 3 kopya gönderilmelidir. ( Daha önceden de yazdığım gibi 1 tane göndermek yeterli kazandığınız taktirde elçilik sizin adınıza yapacaktır. )
* Üniversite yoluyla yapılan başvuruda 1 tane orijinali direkt olarak üniversiteye göndermeniz gerekiyor.
*Birden fazla başvuru yapılırsa diskalifiye olunacaktır.

Bursun Avantajları
*Gidiş dönüş uçak bileti
*Araştırma ve kalacak yer için dönemlik belli bir ödenek veriliyor.
*Aylık olarak ödenek
*Dil kursunun tüm ücretleri ödeniyor.
*Master ya da doktora yapacağınız okulun tüm ücretleri burs veren kurum tarafından karşılanıyor.
*Aylık sağlık sigortası
*Topikten yüksek seviye belge alırsanız bursa ek olarak aylık 100 dolar ek ödenek

Yazdığım tüm bilgileri 2017 Yılı Başvuru Kılavuzu'ndan aldım. Gerekli belgeler ve kılavuzlar Kore Kültür Merkezi'nin sitesinde ve studyinkorea'da mevcut. Hemen hemen her sene istenilen belgeler ve süreç aynı. Bu sene geçen seneye göre değişen tek şey tavsiye mektubunun 1 değil 2 olması. Onun dışında tüm belge formatları ve süreç aynı işliyor. Başvurmayı düşünenleriniz varsa bu senenin kılavuzunu okuyarak başlayabilirsiniz. Her ne kadar gelecek sene için süre uzun da olsa zaman gerçekten çok çabuk geçiyor ve özellikle dil anlamında kendinizi geliştirip belge almanız için yeterli süre olacaktır.

Evet gelelim benim başvuru sürecime ve kararsızlıklarıma...Her konuda kararsız olan ben tabiki de başvururken elçilik mi yoksa bireysel mi epey kararsız kaldım. Birçok kişiye akıl danışmaya çalıştım. Kendim artılarını eksilerini düşündüm felan. Üniversite aracılığı ile başvururken tek üniversite seçmek ve sadece ona belge yollamak karar vermek açısından çok zor. O üniversite sizi reddederse direkt olarak eleniyorsunuz. Elçilik aracılığı ile başvururken 3 üniversite seçilebilmesi bir avantaj. Kısaca 2 türlü başvurudan da bahsedeyim. Elçilik aracılığı ile başvururken belgelerinizi Kore Kültür Merkezi'ne posta yoluyla yolluyorsunuz.Belge elemesini geçen adaylar mülakata çağrılıyor. Mülakatı da geçtikten sonra belgeleriniz Kore'ye yollanıyor. Kore'de burs veren kurum sizi onaylarsa -ki elçilikten başvuran herkes 2.aşamayı yani burs veren kurumunu geçiyor- belgeleriniz başvurduğunuz 3 üniversiteye de yollanıyor. Burda bekleme süreci başlıyor. 3 üniversite de sizi kabul ederse değmeyin keyfinize seçimi siz yaparsınız. İkisi de kabul edebilir sizi ya da biri de. Hatta 3 üniversite kabul etmeyedebilir. Bu nedenle 3 üniversiteyi de SKY tarzı yüksek üniversiteleri seçmek yerine bizim ÖSYM mantığı yüksek orta ve normal seviyede olmak üzere seçerseniz kesin kabul alırsınız. Önceki yıllarda üniversiteden kabul alamayıp gidemeyen de oldu malesef. O yüzden seçim yaparken dikkat etmek gerekiyor.
Üniversite yolu ile başvururken yüzlerce üniversite içinden bir tane üniversite ve bölümü seçiyorsunuz ve oraya belgelerinizin orijinalini posta yolu ile gönderiyorsunuz. Belgeler ulaştıktan sonra üniversite sizle iletişime geçebilir mülakat yapmak isteyebilir ek olarak belge soru vb sorabilirler. Üniversitelerin 10 ile 25 arasında değişen kontenjanları var. Üniversiten üniversiteye değişiyor. Ve burda tüm dünyadan başvuran adaylarla yarışıyorsunuz. Rekabet gerçekten çok fazla. Sonrasında üniversite sizi kabul ederse belgelerinizi burs veren kuruma gönderiyor. Burda da bireysel yoldan başvuran birçok farklı üniversiteden kabul alan tüm Türklerle yarışıyorsunuz. Ve bu sene sadece 4 kişi seçildi. Beraber başvurduğumuz her aşamasında birbirimizden haberdar olduğumuz Asiye'nin ismini direkt listede aradım ama olmadı malesef. Çok üzülsem de =(  Hem çift anadal yapıp bölümünü birincilikle bitirdiği hem de mühendislik alanında olduğu halde. Dil belgesi olmadığı için elendiğini düşünsem de aksi örnekler de mevcut. Hem Topik hem de İelts olduğu halde elenen tanıdıklarım da var. Yani kader kısmet dediğimiz olay belki biraz da. Bazen hayırlısı böyleymiş demek gerekiyor cidden. Ben eğer ilk elendiğim zaman vazgeçseydim kazanamayacaktım. Ama vazgeçmeyip çabalayınca ve kısmet de olunca bir şekilde oluyor gerçekten. Diyeceğim o ki öylesine başvurmuyorsanız eğer gerçekten istiyorsanız sonuna kadar kendinize inanın ve hayalleriniz gerçekleşene kadar asla vazgeçmeyin.

Belgeleri hazırlarken bu sene her belgenin sağ tarafına numaralandırılıp etiketlendirmemizi istemişlerdi. Resimde tam belli olmuyor ama bakarsanız sağ altta numara ve etiketi görürsünüz. Son halini göndermeden önce çekmiştim. 


2016 yılından mülakat tecrübem olduğu için bana elçilik yoluyla başvurmak daha yakın gelmişti. Hemde hangi üniversiteyi seçeyim kararsızlığından kurtulurum diye düşünmüştüm. Sonrasında mülakat tarihine baktığımda bana uymadığı için vazgeçtim. Yani tamamen mülakat tarihine göre kararımı verdim denebilir. Eğer mülakat hafta sonu olsaydı muhtemelen bende elçilik üzerinden başvururdum. Her neyse bireysel olarak başvurmaya karar verdim ve bu sefer de biraz üniversite araştırması yaptım ve üniversitelere mail yollamaya başladım. Kendimi tanıtan bir mail ve belgelerimi birçok üniversiteye yolladım. Kiminden hiç cevap gelmedi. Ama genel olarak üniversitelerden olumlu yanıt geldi. Daha önce kültür bursu aracılığı ile gittiğimde 2012 yılında Pukyong National Universitesi bizi ağırlamıştı. Ordan kalan bir yakınlık mıdır nedir oraya başvurdum. Aslında çok daha iyi üniversitelerden de kabul ve olumlu yanıt gelmişti. Hatta Pusan National ve Hanyang Üniversitesi'nden bir hoca direkt tavsiye mektubu bile yollamıştı. Kısacası ilk aşamayı geçeceğim garanti gibi bir şeydi. Burda 2.Aşamayı burs veren kurumun onayını da düşündüğümüzde iyi seviye bir üniversiteden kabul almak tabii ki daha önemli. Belgeleri Kore'ye yollarken ulaşma sürecini ve üniversitelerin son başvuru tarihini de düşününce gene Pukyong'da karar kıldım. Başvuru süreci en uzun olan oydu çünkü. Aslında erkenden de göndermiştim belgelerimi. Başvuruların bitmesinden bir 15 gün kadar önce ulaşmıştı belgelerim =) Kısmet orasıymış sanırım. Hatta belgelerimi yollamak için postaneye gittiğim gün bile başka bir üniversiteden daha mail gelmişti. Artık çok geçti =) Her ne kadar aklım diğerlerinde kalsa da artık yollamıştım belgelerimi.

Bu arada Ptt konusunda da birçok yerde okudum 100 200 liraya kadar para ödeyenler olmuş sanırım. Turpex ya da hızlı kargo ile gönderirseniz tamam o kadar ücret ödemeniz. Ama eğer vaktiniz varsa benim gibi normal kayıtlı küçük paket olarak yollarsanız sadece 27 lira ödersiniz :)
Normalde 1 haftada Kore'ye varıp en geç 10 günde teslim ediliyordu. O ara Kore'de resmi tatil olduğu için 10 günde Kore'ye ulaştı ve ertesi gün de okula teslim edilmişti benim belgelerim.
Defalarca mail atmama rağmen okuldan belgelerimin ulaştığına ya da ulaşmadığına dair bir yanıt alamadım. En son dayanamadım ve okulun öğrenci işlerini aradım. Belgelerimi ve defalarca mail gönderdiğimi söyledim. Çok fazla mail geldiği için maillere cevap vermediklerini söylediler. Tamam bunu anladım, sonrasında peki belgem gelmiş mi onu kontrol edebilir misiniz dediğimde ise çok fazla başvuru var, ha bire posta geliyor, malesef ki kontrol edemeyiz dediler. Tabi ben bu cevaptan sonra rekabeti düşünüp epey korkmaya başlamıştım. Öncesinde kendi bölümümden profesorle iletişime geçmiştim o bana sıkıntı olmadığını elemeyi geçtiğimi söylemişti ama gene de insan korkuyor tabi.
8 Nisandı sanırım tüm üniversitelerin başvuru sonuçlarını açıklaması gerekiyordu. Hatta birçok üniversite öncesinde açıklamıştı bile. İnternette kurulan bir grup vardı. Epey kişi vardı ilk aşamayı geçen bizim ülkemizden de. Ordan görüyordum. Ama benim üniversiteden hala ses yok tabi. Mail attım gene cevap yok. Artık belliydi bizimki açıklamayacaktı liste felan 2 Mayısı beklemem gerekecekti. Yani daha 1.aşamayı geçip geçmediğimi bilmeden 2.aşama için beklemeye koyulmuştum. 2 Mayısta açıklandı ve listede adımı görünce emin olmak için 2 3 defa listeyi indirip sayfayı yenilediğim doğrudur =)

Not: Başvuru kılavuzu gibi sık sorulan sorular ve cevapların olduğu bir dosya daha var isterseniz onu da çevirip paylaşabilirim. Tüm bilgileri kendim çevirdiğim ve kişisel tecrübelerime dayanarak yazdığım için lütfen kaynak belirtmeden paylaşmayınız.

26 yorum:

  1. Merhaba Serife öncelikle uzun uğraşların sonucu güzel bir sonuç aldığın için tebrik ederim. Bende 2015 yılından beri bu bursa kabul almak için uğraşıyorum ama daha zamanı gelmedi sanırsam. Bu sene bende elçilik aracılığı ile başvurdum ama mülakata dahi cagirilmadim malesef. Belgelerimden emindim oysa ki ama her geçen zaman rekabette artıyor. Ama şunu anladım ki eger belgelerine güveniyorsan direk üniversiteye başvurmak daha mantıklı.Başvuru sürecinin ne kadar stresli olduğunu çok iyi biliyorum. Uzun araştırmalar ve çabalar içine giriyorsun. Bu kadar paylaşımcı olduğun içinde ayrıca teşekkür etmek isterim. Açıkçası başvurudan önce unilere kendini tanıtan bir yazı ile belgelerini gönderme durumu hiç aklıma gelmemişti bu şekilde daha sağlam adımlar atabilir insan. Seneye bunu bende kesinlikle yapmalıyım dedim:) Senin topik ve toefl/Ielts belgelerin var mıydı? Ve hangi alanda yüksek yapacaksın? Bunları sormak istedim:) ve sence kabul almandaki en önemli diyebildigin şart nedir?(kore ile ne kadar ilgili olduğunu kendini tanıtan yazıda belirtmen mi? Future planın ne kadar dolu olması mi vs vs?) Yoksa hepsi bir bütündü gözü ile mi bakıyorsun?

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar çok teşekkür ederim yorumunuz için. Süreci gerçekten dediğiniz gibi yaşayanlar bilir. Zor ve stresli bir süreç Gruptan hep görüyorum yılmayıp 4. veya 5. başvurusunda kazanan bile var. Benim Topik hem 2 hem de 3.seviyeden belgem vardı. Puanlar yazıyor zaten üzerinde 4.seviye belgeyi birkaç puanla kaçırmıştım. Toefl ya da Ielts yoktu ama Konya'da İngilizce kursuna gitmiştim. Kurs bitirme sertifikalarım, kursta yapılan sınav sonuçları ve ayrıca MEB'in yaptığı ingilizce sinavından aldığım sertifikayı da eklemiştim. Zaten bildiğiniz gibi belgeler de İngilizce hazırlanıyor. Matematik alanında yüksek lisans yapacağım inşallah. Üniversiteden kabul alma kısmı zor değil birçok kişi kabul aldı zaten. NIIED'den kabul almamdaki en önemli diyebildiğim şart TOPİK belgesinin olması, kendimi tanıtan yazıda Kore ile Korece ile ilgili yıllardır yaptıklarımı, çabaladıklarımı anlatmam ve future planın Kore ile Türkiye arasında köprü kuracak nitelikte iki ülkeye de faydalı olacak bir temele oturtmam diyebilirim. Tabii ki bunların hepsi de bir bütün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevaplar için ayrica teşekkür ederim. Bu bahsettiğin grubunda ismini paylasirmisin rica etsem. Sanırsam facebook da bir grup. Bende topik belgesi yoktu ama korede bir üniversitede dil kursuna gitmiştim bunun belgesi vardi ve ielts de.Ama iste kısmet gerçekten. Seneye yılmadan bu defa üniversite üzerinden başvuracağım:) Tekrar tebrik ediyorum Korede güzel zamanlar gecirmen dileğiyle.

      Sil
    2. Okul sizle skype vs telefon mülakatı yapmadı mi?

      Sil
  3. Burs başvuru koşulları tarihleri yılın hangi aylarında yayınlanmaktadır? Hangi sitelerden takip edebilirim?

    YanıtlaSil
  4. Bursu kazanmak icin bolum onceligi var mi peki?Muhendislik bolumu icin korede yuksek lisans yapmak istiyorum fakat diger bolumlere gore kabul orani nasil?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Science olarak öncelık var. Yani mühendislik, fizik, matematik vb temel bilimler. Ama şahşi görüşüö bu önceliğin Niied aşamasında daha çok dikkate alındığı

      Sil
  5. Ben bişey sorcam normal olarak başvuru yaparsak eğer topik ve tofel belegeler gerekiyomu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kılavuzu okursanız bunlar şart değil ama eklemeniz size öncelik verir. Artık rekabet cok arttığı için İngilizce ya da Korece bilmeden kazanmak cok cok zor.

      Sil
  6. Belgelerin hem noter hem de apostilli olması mı gerekiyor yoksa sadece apostil yeterli olur mu?

    YanıtlaSil
  7. Ortalama en az %80 olmalı şartında 4 üzerinden 2,64 ü %80mi olarak hesaplamamız gerekiyor?

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar,
    Büyükelçiliğe başvuru yaptım maalesef çağrılmadım:( o yüzden üniversitelere mail atmaya karar verdim. Bu konuda yardımını isteyebilir miyim?
    Nasıl bir yol izlemeliyim? şimdiden mail atıp hepsiyle iletişime geçip en azından durumu anlatayım diyorum. Fakat evrakları sadece birine gönderebiliyormuşuz. Bu noktada kafam karıştı. Bu durumda nasıl bir yol izleyebilirim?

    YanıtlaSil
  9. merhaba yazıyı okurken ben bile çok heyecanlandım. Tebrik ederim sizi. Benim sorum şu: belgeleri önce üniversiteye gönderip sonra mı kore kültür merkezine gönderiyoruz yoksa tam tersi mi. Bir de sizce hemşirelik alanında yüksek lisans yapmak ne kadar doğru olur.

    YanıtlaSil
  10. 981413B4F1Kinsley63EA31D8A330 Aralık 2024 18:54

    A6BF8798E1
    türk takipçi

    YanıtlaSil

^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...